ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΚΟ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΧΑΝΙΩΝ

  • ΕΤΟΣ: 2021
  • ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: XΑΝΙΑ, ΚΡΗΤΗ
  • ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΦΑΣΗ: ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: MEΛΕΤΗ

Συμμετοχή στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ” ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΚΟ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΧΑΝΙΩΝ”.

Ζητούμενο του σχεδιασμού αποτέλεσε η σύζευξη δύο διαφορετικών ηλικιακών ομάδων, των ηλικιωμένων και των βρεφών – νηπίων, οι οποίες χαρακτηρίζονται από διακριτές ανάγκες στον σχεδιασμό. Για την κάλυψη του διττού λοιπόν σκοπού, αφενός των προσωπικών αναγκών και αφετέρου της σύζευξης, η αρχιτεκτονική σύνθεση διασπάται σε δύο αυτοτελείς λειτουργικές μονάδες, οι οποίες συστρέφονται στον χώρο, δημιουργώντας μια «αγκαλιά». Στο κέντρο της «αγκαλιάς», η αυλή, διαχρονικός ζωτικός χώρος των οικιστικών μονάδων, τον οποίο οι δύο ηλικιακές ομάδες μοιράζονται και αλληλεπιδρούν.

Επιλέχθηκε η διάσπαση του σχήματος της κάτοψης, ακολουθώντας τεθλασμένες χαράξεις και δημιουργώντας μεμονωμένα μέτωπα προς τον νότο. Κεντρικά τόσο του βρεφονηπιακού σταθμού, όσο και του Κ.Η.Φ.Η., τοποθετούνται ανοίγματα σε αμφότερες τις πλευρές, επιτρέποντας την ενοποίηση εσωτερικού – εξωτερικού και συνάμα την ενότητα της σύνδεσης του πρασίνου στον χώρο. Για την εξασφάλιση της απαραίτητης ηλιοπροστασίας τοποθετούνται εξωτερικά σκίαστρα με περσίδες στις όψεις, οριζόντιες στον Νότο και κάθετες στη Δύση και Ανατολή.

Τέλος, πρόθεση του σχεδιασμού αποτέλεσε η δημιουργία ενός παιχνιδιού αισθήσεων στον χώρο με οπτικά, ηχητικά, αλλά και οσφρητικά ερεθίσματα που θα καλωσορίζουν τους χρήστες, δημιουργώντας ένα αίσθημα οικειότητας και ενθαρρύνοντας τη δημιουργικότητα, την ενσωμάτωση και τη συμμετοχή. Ένας μικρός κήπος δημιουργείται στο δυτικό όριο με καρποφόρα δένδρα που ευδοκιμούν στην Κρήτη προσφέροντας οπτικά ερεθίσματα ανάλογα την εποχή. Στην αυλή των παιδιών, σχεδιάζονται κατασκευές παιχνιδιών με τσουλήθρες και κούνιες με ενσωματωμένα στοιχεία για παιχνίδι και μάθηση, καθώς και τραπεζάκια για ξεκούραση και κολατσιό