ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ KAFEA TERRA (ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ)

  • ΕΤΟΣ: 2024
  • ΚΥΡΙΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ: KAFEA TERRA FOOD & DRINKS S.A.
  • ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΦΑΣΗ: ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: ΠΡΟΜΕΛΕΤΗ-ΟΡΙΣΤΙΚΗ-ΜΕΛΕΤΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ-INTERIOR DESIGN-ΑΔΕΙΑ-ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

Αντικείμενο του έργου αποτέλεσε η ανακαίνιση και αλλαγή χρήσης υφιστάμενου βιομηχανικού κτιρίου στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, συνολικής επιφάνειας 2.000 m², με σκοπό τη δημιουργία των νέων εγκαταστάσεων της εταιρείας KAFEA TERRA. Οι νέες εγκαταστάσεις φιλοξενούν γραφεία, αίθουσα σεμιναρίων, αίθουσα συσκέψεων, χώρους lounge κοινού και εργαζομένων, τμήμα τεχνικής υποστήριξης, αποθήκη logistics 1000 m² και βοηθητικούς χώρους. Κύριος στόχος του σχεδιασμού ήταν η δημιουργία ενός σύγχρονου χώρου εργασίας με μοντέρνα και διαχρονική αισθητική που ενθαρρύνει, μέσω μεγάλων ανοιχτών χώρων, την ομαδική εργασία, τη δημιουργικότητα και την παραγωγικότητα.

Σημαντικές είναι οι επεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν στο υφιστάμενο κτίριο, αποτελούμενο από τρία κτίσματα, για την κάλυψη των αναγκών της καινούργιας χρήσης. Εντός ενός εκ των τριών κτισμάτων κατασκευάσθηκε μεταλλικό πατάρι συνολικής επιφάνειας 140 m² ενώ στο κεντρικό κτίριο προστέθηκε ανελκυστήρας προδιαγραφών ΑΜΕΑ. Όσον αφορά στο εξωτερικό κέλυφος, διαμορφώθηκαν νέα μεγάλα ανοίγματα, κατασκευάστηκαν νέοι τοίχοι πλήρωσης και αποκαταστάθηκαν οι όψεις με  πάνελ αλουμινίου ¨etalbond¨ σε λευκό τόνο.

Στο ισόγειο, χωροθετούνται οι χρήσεις που απευθύνονται στους επισκέπτες όπως η υποδοχή, το lounge κοινού, το εκθετήριο προϊόντων και η αίθουσα σεμιναρίων καθώς και οι βοηθητικοί χώροι των εργαζομένων. Στο δεύτερο επίπεδο στεγάζονται τα γραφεία διοίκησης και η αίθουσα συσκέψεων σε διάταξη ανοιχτής κάτοψης ενώ διαχωρίζονται μεταξύ τους από γυάλινα πετάσματα και μικρές νησίδες πρασίνου που προσφέρουν στο χώρο οπτική επαφή αλλά και ενότητα.

Η παλέτα των υφών και των υλικών περιλαμβάνει πατητή τσιμεντοκονία, ξύλο, μέταλλο και  γυαλί ακολουθώντας τις σύγχρονες τάσεις αισθητικής στην αρχιτεκτονική και το design. Η προσεκτική επιλογή χρωμάτων και τα ειδικά σχεδιασμένα έπιπλα σε συνδυασμό με τα προϊόντα της εταιρείας συνθέτουν την τελική εικόνα.

Iδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην ενεργειακή και τεχνολογική αναβάθμιση του κτιρίου με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ επιφάνειας 100 m² που εξασφαλίζουν σημαντική ενεργειακή αυτονομία, σύγχρονων μηχανημάτων δικτύου VRV και οπτικοακουστικών μέσων τα οποία ελέγχονται μέσω κεντρικού συστήματος χειρισμού για διευκόλυνση στην καθημερινή χρήση.

Τέλος, στα πλαίσια ανασχεδιασμού του περιβάλλοντος χώρου κατασκευάσθηκε νέα περίφραξη  και σύγχρονες θέσεις στάθμευσης με ηλεκτρικούς φορτιστές, ενώ για την ενίσχυση της παρουσίας του πρασίνου φυτεύτηκαν συνολικά 430 m² παρτεριών που προσφέρουν ευχάριστες οπτικές φυγές σε εργαζόμενους και επισκέπτες.