ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ROOF GARDEN ΣΤΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ

  • ΕΤΟΣ: 2022
  • ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΦΑΣΗ: ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: ΜΕΛΕΤΗ

Στόχος της πρότασης είναι η λειτουργική και η αισθητική αναβάθμιση του δώματος µε σκοπό τη δημιουργία ενός σύγχρονου αστικού οικιακού roof garden. Η νέα διάταξη περιλαμβάνει υπαίθρια κουζίνα µε πρόβλεψη για barbeque, τραπεζαρία, καθιστικό και jacuzzi πέντε θέσεων. Η  πρόταση χωροθετείται µε βάση τον βέλτιστο προσανατολισμό και εκμεταλλευόμενη τα σημεία µε τη μέγιστη δυνατή ανεμπόδιστη θέα. Βασικά εργαλεία της σύνθεσης είναι το φως, η σκιά, η χρήση φυσικών υλικών και οι αντιθέσεις, ώστε να παρέχουν ένα σύγχρονο αλλά ταυτόχρονα ήρεμο και οικείο περιβάλλον µε υψηλό βαθμό ιδιωτικότητας.

Λαμβάνοντας υπ’ όψη την υφιστάμενη κατασκευή σχήματος «Π» στη νότια πλευρά προτείνεται η δημιουργία μιας πλατφόρμας δύο επιπέδων, η οποία ενσωματώνει το jacuzzi, δημιουργώντας δύο επίπεδα που εξυπηρετούν και ως καθιστικές επιφάνειες κατά τη διάρκεια κάποιας συγκέντρωσης στο δώμα. Η βασική χάραξη στρέφει το jacuzzi  προς το σημείο µε τη μέγιστη δυνατή ανεμπόδιστη θέα στον αστικό ορίζοντα. Η καµπυλόγραµµη χάραξη στο άκρο των δύο επιπέδων δημιουργεί μια αίσθηση ηρεμίας και χαλάρωσης, διαμορφώνοντας ένα σημείο συγκέντρωσης. Περιμετρικά της πλατφόρμας κατασκευάζεται ένα ‘’αυλάκι’’ αστικής φύτευσης το οποίο όχι µόνο προσδίδει την απαραίτητη ιδιωτικότητα αλλά λειτουργεί και ως φίλτρο οπτικής απομόνωσης από το µη βατό σημείο του δώματος. Η πρόσβαση σε αυτόν τον χώρο πλέον επιτυγχάνεται µόνο από τη δυτική πλευρά της πλατφόρμας, µέσω ειδικά διαμορφωμένης κρυφής μεταλλικής πόρτας, µε πρόβλεψη για κατακόρυφη φύτευση.

Στην βορειοανατολική πλευρά και δίπλα στο κεντρικό κλιμακοστάσιο, χωροθετείται ο χώρος της υπαίθριας κουζίνας- barbeque και της τραπεζαρίας. Με βασικό άξονα τις συνθήκες θερμικής άνεσης καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου προτείνεται η τοποθέτηση ειδικά σχεδιασμένης πέργκολας, η οποία θα προφυλάσσει από την άµεση ηλιακή ακτινοβολία και την βροχή. Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού λήφθηκε υπόψιν η γωνία πρόσπτωσης της ηλιακής ακτινοβολίας,  τις κρίσιμες ημερομηνίες, ώστε να εμποδίζεται η είσοδος της ηλιακής ακτινοβολίας, κατά τους θερινούς μήνες, ενώ τους χειμερινούς να επιτρέπεται η απρόσκοπτη είσοδος του ήλιου. Επιπλέον, ο σχεδιασμός της πέργκολας ενσωματώνει τη δημιουργία ενός στεγάστρου, σε τραπέζιο σχήμα, στην είσοδο από το κλιμακοστάσιο που θα προστατεύει τους χρήστες από τη βροχή. Στο τμήμα της βόρειας πλευράς και σε όλο το ανάπτυγμά της ανατολικής πλευράς έως το σημείο της πλατφόρμας προτείνεται  η τοποθέτηση συνθετικής περίφραξης, που θα προστατεύει από τον άνεμο και θα προσφέρει ιδιωτικότητα.

Νέες χαράξεις υπό τη µορφή καµπύλων και ελεύθερων γραµµών, πυκνώµατα και αραιώµατα µε τη χρήση περίφραξης και διάφανων στηθαίων, η χρήση φυσικών υλικών -µε εναλλαγές υφών- σε γήινες αποχρώσεις  και η φύτευση συµπληρώνουν τη γεωµετρία και δηµιουργούν ένα αστικό τοπίο ξεκούρασης και ηρεμίας, µε ανάλαφρο και σύγχρονο ύφος.