ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΘΕΡΜΗ

  • ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΦΑΣΗ: ΥΠΟ ΜΕΛΕΤΗ

Το συγκεκριμένο αρχιτεκτονικό project αφορά ένα διαμέρισμα 120 τ.μ. το οποίο σχεδιάστηκε για να φιλοξενήσει μια οικογένεια τεσσάρων ατόμων, γονείς και δύο παιδιά, ηλικίας οχτώ και δέκα ετών. Να αναφερθεί ότι τα επαγγέλματα των γονιών συνδυάζουν τον καλλιτεχνικό με τον ακαδημαϊκό χώρο, συγκεκριμένα η μητέρα είναι μουσικός και ο πατέρας καθηγητής πανεπιστημίου.

Ο προτεινόμενος σχεδιασμός του διαμερίσματος διέπεται από τις αρχές σχεδιασμού Japandi-Scandinavian, έναν συνδυασμό μεταξύ του Σκανδιναβικού στυλ και του Ιαπωνικού πνεύματος. Η απλότητα, τα φυσικά στοιχεία και η άνεση θεωρούνται μερικά από τα γνωρίσματα που χαρακτηρίζουν το προαναφερόμενο στυλ εσωτερικής διακόσμησης. Στον εσωτερικό σχεδιασμό του διαμερίσματος παρατηρούνται πλούσια και συνάμα ουδέτερα χρώματα, που βοηθούν στην αποφυγή της αίσθησης του απρόσωπου και αφιλόξενου, χρησιμοποιώντας καθαρές παλέτες και δυναμικούς χειρισμούς. Η αρχιτεκτονική σύνθεση υπαγορεύει ένα διαχρονικό και βιώσιμο χαρακτήρα.

Οι κοινόχρηστοι χώροι της κουζίνας, του καθιστικού και της τραπεζαρίας επικεντρώνονται στην ανάδειξη μιας διαχρονικής δεξιοτεχνίας και λειτουργικότητας, που επιτυγχάνεται με την επιλογή και τον  σχεδιασμό κομματιών που θα αντέξουν και θα αναδειχθούν ακόμα περισσότερο με την πάροδο του χρόνου. Τα βαριά χωρίσματα καταργούνται και τη θέση τους παίρνουν διαμπερείς βιβλιοθήκες που συνδυάζουν το γυάλινο με το μεταλλικό στοιχείο. Γήινα χρώματα και υφές καθορίζουν τους κοινόχρηστους χώρους προβάλλοντας το αίσθημα του οικείου.

Στο παιδικό υπνοδωμάτιο η χρήση του ύπνου ενσωματώνεται σε μία «ζώνη» που συναντούν οι χρήστες του δωματίου εισερχόμενοι σε αυτό. Αυτή η «ζώνη- buffer», βασισμένη στη λογική της δημιουργίας «δωμάτιο μέσα στο δωμάτιο» συνδυάζει την χρήση του ύπνου με αυτή της αποθήκευσης. Συγκεκριμένα, τα κρεβάτια τοποθετούνται σε δύο διαφορετικά ύψη, γραμμικά με τον τοίχο, επιτρέποντας τη δημιουργία χώρων αποθήκευσης, στο κάτω μέρος τους. Το κάθε κρεβάτι διαμορφώνει το δικό του χώρου – «κρυψώνα» των παιδιών αποσκοπώντας σε μία αίσθηση ιδιωτικότητας προσδίδοντας συνάμα έναν πιο playful χαρακτήρα.   

Ο χώρος του master bedroom ακολουθεί λεπτούς αλλά δυναμικούς χειρισμούς. Βασικό χαρακτηριστικό αποτελεί η μινιμαλιστική χρήση τρισδιάστατων μοτίβων διαφορετικής υλικότητας στους τοίχους που αποσκοπούν στον εγκιβωτισμό της ντουλάπας, ενώ παράλληλα λειτουργούν και ως καμβάς ανάδειξης του κρεβατιού και του μπουντουάρ.

Στο διαμέρισμα υπάρχουν δύο μπάνια, ένα κοινόχρηστο και ένα ιδιωτικό, το οποίο τοποθετείται στο Master bedroom. Η χρήση τσιμεντοκονίας, σε γήινα χρώματα, ξύλου και χτιστών στοιχείων υπαγορεύουν το σχεδιαστικό χαρακτήρα των χώρων υγιεινής του διαμερίσματος.