ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ

  • ΕΤΟΣ: 2021
  • ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΦΑΣΗ: ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: ΜΕΛΕΤΗ

Η αρχιτεκτονική παρέμβαση αποσκοπεί στον ανασχεδιασµό της διάταξης του χώρου, με σκοπό την ορθότερη διαχείριση και τη µέγιστη αξιοποίησή του. Ο προτεινόμενος σχεδιασμός ενοποιεί σε μεγάλο βαθµό τους επιµέρους χώρους, δίνοντας την αίσθηση ενός μεγαλύτερου  και πιο ευρύχωρου διαμερίσματος.

Η κουζίνα και η τραπεζαρία τοποθετούνται στον υφιστάμενο χώρο του υπνοδωµατίου, ενώ το υπνοδωµατίο προτείνεται να µεταφερθεί στην υφιστάµενη θέση του καθιστικού. Μεταξύ των δύο αυτών χωρών (κουζίνα, υπνοδωµάτιο) προτείνεται η τοποθέτηση του καθιστικού, το οποίο λειτουργεί πλέον και ως ενδιάµεσος χώρος. Οι ιδιωτικές χρήσεις (υπνοδωµατίο), αποµακρύνονται από την είσοδο, ενώ οι καθηµερινές χρήσεις (κουζίνα και καθιστικό) είναι άμεσα προσβάσιμες από αυτή. Οι συγκεκριµένες σχεδιαστικές χειρονοµίες αποσκοπούν στη λειτουργική και αισθητική αναβάθµιση του διαµερίσµατος.

Στο υπνοδωµάτιο τοποθετείται µία ζώνη από ντουλάπες δηµιουργώντας ένα πέρασμα στον χώρο. Από τη µεριά του καθιστικού και στο πίσω µέρος της ντουλάπας του υπνοδωματίου προτείνεται η δηµιουργία µιας ξύλινης κατασκευής η οποία εγκιβωτίζει το έπιπλο της τηλεόρασης, ενώ ταυτόχρονα ενσωματώνει, δεξιά και αριστερά, ειδικά σχεδιασµένους, αποθηκευτικούς χώρους. Ο τοίχος του σαλονιού αξιοποιείται πλήρως µε µία σύνθεση από ράφια και ρηχά ντουλάπια αποθήκευσης. Για την αξιοποίηση του χωλ και τη δηµιουργία επιπλέον χώρων αποθήκευσης, προτείνεται µία σύνθεση ρηχών αποθηκευτικών χώρων, άµεσα εναρµονισµένων µε τις υφιστάμενες περιμετρικές τοιχοποιίες και τα δομικά στοιχεία του χώρου της εισόδου.

Η χρωματική παλέτα που επιλέχθηκε στην αρχιτεκτονική σύνθεση ακολουθεί γήινες αποχρώσεις και λιτές υφές. Η επιλογή μπεζ αποχρώσεων πατητής τσιμεντοκονίας αποτελεί βασικό στοιχείο της πρότασης, αποσκοπώντας στη δημιουργία φωτεινών χώρων  με οπτική άνεση. Η αντίθεση των μπεζ αποχρώσεων με το ξύλο καρυδιάς σε ορισμένα αρχιτεκτονικά στοιχεία και οι λεπτοί σχεδιαστικοί χειρισμοί προσδίδουν έναν λιτό και παράλληλα δυναμικό χαρακτήρα στο διαμέρισμα.