ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΛΕΩΦΟΡΟΥ ΝΙΚΗΣ

  • ΕΤΟΣ: 2022
  • ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΦΑΣΗ: ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: ΜΕΛΕΤΗ

Το διαμέρισα βρίσκεται στον πέμπτο όροφο οικοδομής επί της οδού Νικηφόρου Φωκά µε λεωφόρο Νίκης στη Θεσσαλονίκη. Σκοπός της παρέµβασης αποτελεί ο ανασχεδιασμός της διάταξης και η ορθότερη διαχείριση του χώρου µε σκοπό τη µέγιστη αξιοποίησή του.

Η αρχιτεκτονική πρόταση υπαγορεύει την αλλαγή της διαρρύθμισης των χώρων, έτσι  ώστε να δημιουργηθεί ένα επιπλέον υπνοδωμάτιο στο διαμέρισα. Πιο συγκεκριμένα, ο τοίχος που διαχωρίζει το καθιστικό µε την τραπεζαρία καθαιρείται με σκοπό τη δημιουργία ενός ενιαίου χώρου καθιστικού που αναπτύσσεται καθ΄ όλο το μήκος της κεντρικής όψης του διαμερίσματος. Με τον τρόπο αυτό το καθιστικό αξιοποιεί πλήρως την απρόσκοπτη θέα στο εξωτερικό περιβάλλον που αποτελεί και ένα από τα βασικότερα πλεονεκτήματα του διαμερίσματος.

Η κουζίνα μετατοπίζεται, ελαφρώς, από την σημερινή της θέση με σκοπό να επιτρέψει την δημιουργία ενός τρίτου υπνοδωματίου και να αξιοποιήσει τμήμα του υφιστάμενου διαδρόμου. Για τον επαρκή φωτισμό της προτείνεται η καθαίρεση των υφιστάμενων τοιχοποιιών μεταξύ καθιστικού και τραπεζαρίας. Προτείνεται, επίσης, η δημιουργία ξύλινης κατασκευής που θα λειτουργεί ταυτόχρονο ως διαχωριστικό μεταξύ των χώρων και ως χώρος αποθήκευσης καθώς και ένας πάγκος-τραπέζι φαγητού.

Στη θέση της σημερινής κουζίνας και του wc, µε αλλαγές στις τοιχοποιίες, δημιουργείται ένα τρίτο υπνοδωμάτιο στο διαμέρισμα. Επιπλέον, προκειμένου να παραμείνουν ιδιωτικές οι κινήσεις προς τα υπνοδωμάτια δημιουργείται µία εσοχή διαδρόμου που παραλαμβάνει τις πόρτες των υπνοδωματίων.

Η παλέτα χρωμάτων που επιλέχθηκε στην αρχιτεκτονική σύνθεση υπαγορεύει έναν δυναμικό χαρακτήρα. Ο συνδυασμός διαφορετικών υφών, ποιότητας ξύλου, ιδιαίτερων χρωματισμών και ιδιότυπων αρχών σχεδιασμού έχει ως απόρροια τη δημιουργία ενός διαμερίσματος που εναρμονίζει τη λειτουργικότητα με την αισθητική.